CyanogenMod ROM voor Galaxy S2 in de maak – met steun van Samsung (update!)

samsunggalaxys2cyanogenmod-300x212 CyanogenMod ROM voor Galaxy S2 in de maak - met steun van Samsung (update!)Er gebeurt op dit moment al een hoop in de doe-het-zelf community voor de Samsung Galaxy S2 – maar het wachten is nog op een ‘officiële’ release van de befaamde CyanogenMod ROM. In ieder geval heeft het developersteam wat ook verantwoordelijk was voor CyanogenMod op sommige varianten van de eerste Galaxy S de draad opgepikt, en begint de spanning te stijgen op het XDA forum.

Echter, het verrassende hier is, dat Samsung in alle openheid de ontwikkeling van een CyanogenMod ROM voor de Galaxy S2 ondersteunt, door de ontwikkelaars ervan een gratis S2 te geven. Dit mag op dit moment toch wel voorzichtig een revolutionaire stap worden genoemd, aangezien veel grote fabrikanten in het verleden – en nu nog – een moeizame verhouding hebben met de niet-officiële ontwikkelaarscommunity. Stel je eens voor dat Apple zou zeggen: ‘hier, gratis iPhones voor iedereen die een mooie custom ROM ontwikkelt’. Zelfs HTC, van oudsher de meest ‘open’ fabrikant, is momenteel een beetje aan het zwalken in hun beleid, en Motorola is pas recent bezig hun apparatuur toegankelijker te maken voor doe-het-zelvers.

Hopelijk is dit een stap die door meer fabrikanten gevolgd gaat worden – en eentje waar de consument uiteindelijk de vruchten van zal plukken. Tenslotte zijn het juist de communities zoals XDA die vaak nieuwe toepassingen verzinnen, en maken, voor allerlei telefoons, en het lijkt duidelijk dat Samsung besloten heeft hier haar voordeel mee te doen, in plaats van strikte controle uit te oefenen.

Overigens moet gezegd worden dat de Galaxy S2 al een aantal features standaard biedt, waarvoor je op andere telefoons nog een custom ROM moet installeren – een teken dat Samsung al eerder goed heeft gekeken naar de ontwikkelingen in de ‘scene’. Toch zal ook de Galaxy S2 kunnen profiteren van de mogelijkheden van de CyanogenMod ROM. Aangezien de volledige lijst met features nogal lang is – en sommige details nogal technisch – beperken we ons tot een aantal interessante punten:

 • Een andere ‘launcher’: je bent dus niet beperkt tot een aantal standaard mogelijkheden van TouchWiz, maar kunt het Android bureaublad een stuk flexibeler indelen en vormgeven. Deze ‘launcher’ is ook los te vinden op de Android Markt: ADW Launcher
 • Betere mogelijkheden om makkelijk verschillende ‘themes’ te installeren – kortgezegd nog een mogelijkheid om de vormgeving van de interface van het toestel aan je eigen smaak aan te passen.
 • Andere lockscreen, en een andere telefoon applicaties (‘dialer’)
 • Volledig aan te passen ‘Power Widget’, om makkelijk heel veel instellingen m.b.t energieverbruik te beheren
 • Standaard integratie van Apps2SD: met deze applicatie kun je andere applicaties installeren op de SD kaart, in plaats van in het standaard geheugen.
 • Uitgebreidere mogelijkheden om de prestaties van het toestel te reguleren
 • Anonieme browser modus, om geheel anoniem te kunnen browsen
 • Standaard ondersteuning voor meer talen, zoals Arabisch
 • Verder zijn er een aantal optimalisaties aangebracht waardoor telefoons met de CyanogenMOD ROM in de regel een stuk sneller zijn dan met een ‘stock’ ROM
 • Voor een volledige lijst, klik HIER.

galaxys2cyanogen-180x300 CyanogenMod ROM voor Galaxy S2 in de maak - met steun van Samsung (update!)

Uiteraard gaat het er in de eerste plaats niet om, om de CyanogenMOD – of iedere andere ROM – ‘beter’ is. Maar het is duidelijk dat de ROM mogelijkheden biedt, die standaard niet in TouchWiz zitten, en voor wie van diversiteit houdt is CyanogenMOD een uitkomst. Voor meer voorbeelden, check het filmpje onderaan deze post waarin de ROM te zien is op de Amerikaanse versie van de HTC Desire Z.

(met dank aan XDA, CyanogenMOD, en Engadget)

Update: schijnbaar vordert het werk goed! De eerste beta versie zou al draaien op de Galaxy S2, zij het met de nodige bugs. Maar wat het meest opvalt is dat deze beta gebaseerd is op Android 2.3.4. Wie ons eerdere artikel over de batterijbug van de S2 heeft gelezen kan zich nog herinneren dat deze veroorzaakt wordt door Android 2.3.3. Met andere woorden: deze zou verdwenen zijn na een installatie van de CyanogenMod ROM. Toch zou het fijn zijn als Samsung zelf gewoon een update zou uitrollen naar Android 2.3.4, voor iedereen die geen zin heeft om een hele nieuwe ROM te installeren.

(met dank aan XDA)

Galaxy deal tips

Reacties

  • Arthur Dent zegt

   Nee, helaas is het óf, óf… (voor zover wij weten dan, het is nog even afwachten tot de CyanogenMod ROM daadwerkelijk beschikbaar is voor de S2)

     • Dick zegt

      Toevallig een linkje beschikbaar over unrooten, met ook waar de standaatd touchwiz roms te vinden zijn? Ik neem aan dat die dan ook eerst gedownload moet worden?

 1. Lukas zegt

  Zou iemand bereidt zijn om een uitleg te geven (Stappenplan)
  Hoe ik een andere ROM op mijn S2 zet en wat daar allemaal bij komt kijken ?
  Ik wil namelijk dolgraag die Camera-Update.
  Ik ben op dit gebied nog een behoorlijke Noob en wil niet graag mijn S2 vern**ken.

  • Simon zegt

   Google is op ‘samsung galaxy s2 rooten’ en/of ‘samsung galaxy s2 custom rom’. Op tweakers.net is er een heel forum over hoe je dit moet doen! “Google is uw vriend”

 2. Peter zegt

  Hey ik heb een paar vraagjes over dat rooten:
  -Wat is er na het rooten verandert aan het toestel (ik hoor iets over een gele driehoek)ziet alles er gewoon hetzelfde uit?

  -En na het rooten zit er toch gewoon nog android op en deze kan je toch gewoon blijven updaten?

Praat mee