De high end telefoon markt van 2011: Samsung Galaxy S2, LG Optimus Speed, LG Optimus 3D, HTC Evo 3D

samsunggalaxys2-300x169 De high end telefoon markt van 2011: Samsung Galaxy S2, LG Optimus Speed, LG Optimus 3D, HTC Evo 3D

Samsung Galaxy S2

In november plaatsten wij al een artikel met een voorzichtige analyse van de markt waar de toekomstige Samsung Galaxy S2 zich op zou moeten begeven. Krap een half jaar geleden beschreven wij een markt met daarin met name de iPhone 5, de LG Star en de Motorola Olympus. Zo bekeken zaten we er faliekant naast, ware het niet dat de LG Star inmiddels door het leven gaat als de Optimus Speed, en de Motorola Olympus als de Atrix – die vooralsnog niet in Nederland te koop is. Maar als er één markt is die momenteel turbulent is, is het wel die van high end smartphones.

evo3d-160x300 De high end telefoon markt van 2011: Samsung Galaxy S2, LG Optimus Speed, LG Optimus 3D, HTC Evo 3D

HTC Evo 3D

Inmiddels hebben zich nog een aantal kandidaten aan het front gemeld: HTC brengt de EVO 3D ook in Europa op de markt en LG brengt naast de Optimus Speed ook nog de Optimus 3D. Opvallende afwezige lijkt vooralsnog de 5e versie van Apple’s iPhone – er duiken zelfs geruchten op dat de iPhone 5 niet op het gebruikelijke tijdstip in Apple’s releasecyclus zal worden gepresenteerd. Maar Apple zou Apple niet zijn als ze hun kaarten niet angstvallig geheimhielden, dus wat ons betreft is alles mogelijk.

Voorlopig lijkt het er in ieder geval op dat de Nederlandse smartphone markt van 2011 – de bovenkant ervan, tenminste – zal worden gevormd door de LG Optimus Speed, de Optimus 3D, de HTC Evo 3D, en de Samsung Galaxy S2. Duidelijk is dat het om vier telefoons gaat die allemaal over indrukwekkende technische snufjes beschikken, met een snelle dual core processor als centraal kenmerk. Met name dit laatste is opvallend, aangezien het tevens laat zien waar de vier grote mobiele processor fabrikanten toe in staat zijn. De Optimus Speed beschikt over NVIDIA’s Tegra 2 chip, de Optimus 3D over Texas Instruments’ OMAP 4430, HTC’ EVO 3D over Qualcomm’s eerste echte dual core processor, de MSM 8660, en de Samsung Galaxy S2 komt in ieder in sommige landen met Samsung’s Exynos 4210 chip. De vier telefoons vertegenwoordigen dus ook de vier verst ontwikkelde mobiele dual core processoren.

optimus3d-180x300 De high end telefoon markt van 2011: Samsung Galaxy S2, LG Optimus Speed, LG Optimus 3D, HTC Evo 3D

LG Optimus 3D

Wij gaan hier niet speculeren welke telefoon van de vier het beste is. Zowel de Optimus 3D als de EVO 3D beschikken over – jawel! – een 3D scherm, en camera’s. Deze feature ontbreekt op de Galaxy S2 en de Optimus Speed, maar deze beschikken dan weer wel over een acht megapixel camera – tegenover de vijf megapixel maar stereoscopische modellen van de Optimus en EVO 3D.

Alle toestellen draaien overigens op Google’s Android besturingssysteem, wat nog eens de immense groei – en populariteit – van Android benadrukt. De Galaxy S2 en de Evo 3D worden geleverd met Android 2.3 Gingerbread, terwijl de Optimus 3D en de Optimus Speed het voorlopig nog met de 2.2 versie – Froyo – moeten doen.

Ook is het misschien nog interessant om te vermelden dat de EVO 3D als enige over een hogere resolutie beschikt (960 x 540 pixels, t.o.v. 800 x 480 van de andere toestellen), en over een processor die standaard op 1.2 GHz draait, in plaats van 1 GHz.

Alle toestellen hebben een scherm met een diameter van 4.3 inch, behalve de Optimus Speed die het bij 4 inch houdt. De Galaxy S2 is de enige met een SuperAMOLED Plus scherm – de rest is voorzien van reguliere (Super) LCD varianten.

lgoptimusspeed-225x300 De high end telefoon markt van 2011: Samsung Galaxy S2, LG Optimus Speed, LG Optimus 3D, HTC Evo 3D

LG Optimus Speed

Zoals gezegd doen wij geen uitspraken over welk toestel het beste is. Uit al het bovenstaande blijkt dat verschillende toestellen verschillende sterke kanten hebben, en welke het beste is zal dus direct afhangen van de smaak en verwachtingen van de gebruiker: vind je 3D scherm en camera’s belangrijk, of hou je van het uiterst contrastrijke SuperAMOLED scherm? Wil je de nieuwste, snelste versie van Android, of vind je dit niet zo interessant?

Wat wel als een paal bovenwater staat is dat 2011 niet alleen een turbulent jaar is, maar dat er enorme sprongen worden gemaakt op het gebied van mobiele technologie – en daar profiteert uiteindelijk iedere consument van.

Galaxy deal tips

Reacties

    • Arthur Dent zegt

      Nee. Hoewel het een zeer mooie telefoon is, is de Xperia Arc op hardware gebied niet te vergelijken met de nieuwe dual core generatie.

Praat mee