Samsung Galaxy S2: welke processor? En waar?

galaxys2specs Samsung Galaxy S2: welke processor? En waar?Hoewel iedereen er van uitgaat dat de Samsung Galaxy S2 voorzien is van Samsung’s eigen, gloednieuwe Exynos dual core processor – eerder bekend onder de codenaam Orion – zijn er toch een aantal opvallende details die veelvuldig over het hoofd worden gezien. En ze staan nog wel op Samsung’s eigen Galaxy S2 presentatie site. Tijd voor wat wilde speculatie!

De vraag is dus welke processor er nu precies in de S2 gesoldeerd is. Bekend is dat Samsung al een tijd werkt aan haar eigen dual core model, de Orion. Tevens is bekend dat de S2 beschikt over een Samsung processor. Nu lijken 1+1 snel bij elkaar opgeteld. Maar waarom doet Samsung dan zo geheimzinnig? Voor de hand ligt dat een fabrikant die nu een dual core toestel op de markt brengt met veel toeters en bellen laat weten welk fantastisch staaltje technologie er onder de motorkap te vinden is. Samsung houdt het bij ‘Samsung dual core application processor*’. Huh? Een sterretje (*)? Verderop vinden we de betekenis van dit sterretje: ‘may not be applicable in some regions’. Aha. Op welk deel van de eerste zin slaat dit dan? Op het Samsung deel? Of op de rest van de specificatie?

Het lijkt ons allerminst logisch dat Samsung een dual core telefoon lanceert, die ‘in some regions’ niet dual core is. Dus als wij 1+1 optellen is de conclusie dat de Galaxy S2 niet overal met een Samsung processor zal worden geleverd. Het komt op ons over alsof Samsung de deur open houdt naar een Tegra 2 chip van NVIDIA – iets waar ze zelf al eerder op zinspeelde.

Voorlopig lijkt het logisch om niet te twijfelen aan de dual core specificatie, maar wij blijven wel in de gaten houden welke CPU er dan precies in het toestel zit – en welke CPU er in welke regio wordt gebruikt.

De relevantie van deze kwestie zit hem natuurlijk in de prestaties. Niemand die de Galaxy S2 aan het werk heeft gezien twijfelt aan de snelheid – zelfs de altijd kritische Russische recensent Eldar Murtazin is onder de indruk – maar de clue zit ‘m in de details. Volgens eerder bekend geworden specificaties beschikte de Exynos over een quad core grafische processor – de Tegra 2 bijvoorbeeld beschikt over 8 cores. Zonder ons blind te staren op het aantal processor cores – appels en peren laten zich niet zo maar vergelijken – is het in ieder geval zeker dat er nogal wat technische verschillen zitten tussen de twee processoren, en dan met name op grafisch gebied.

Dus, Samsung: komt u maar uit de kast: wie krijgt waar welke dual core processor in zijn/haar Samsung Galaxy S2?

(met dank aan SamsungMobile)

Galaxy deal tips

Praat mee