NFC en de Samsung Galaxy S2

samsunggalaxys2nfc-300x206 NFC en de Samsung Galaxy S2NFC. Drie letters die de laatste maanden uitgroeiden tot een ware hype, mede dankzij de introductie van de Samsung Google Nexus S. En zoals bekend beschikt ook de Samsung Galaxy S2 over een NFC chip. Maar wat is het? Wat kun je er mee? Tijd voor een korte uiteenzetting!

NFC staat voor Near Field Communication, wat zoveel wil zeggen als communicatie op korte afstand. Stel je voor dat je pinpas eigenlijk een kleine radio is, waardoor je hem niet langer je in een automaat hoeft te stoppen, maar het voldoende is als je hem in de buurt van het apparaat houdt wat hem uit moet lezen. En stel je dan ook voor dat je pinpas niet alleen gelezen kan worden, maar ook informatie kan oppikken van een ander apparaat, uitgerust met een zelfde NFC chip. Klinkt allemaal wat flauw, maar het biedt een aantal interessante mogelijkheden.

De meest voor de hand liggende – getuige het bovenstaande voorbeeld – is betalen. Je betaalt in een winkel door je telefoon in de buurt van de kassa te houden. Je pinpas, chipknip en creditcard zijn dan effectief verleden tijd. Tenminste, tegen de tijd dat het ook echt ergens kan. Van Google en LG weten we al dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van de benodigde technologie, zodat winkels NFC betalingen op grote schaal kunnen gaan toepassen. Maar de voordelen gaan verder dan het thuislaten van al je verschillende pasjes. Rijen bij de bioscoop zijn verleden tijd: je gaat gewoon naar binnen, haalt je telefoon langs de betaal-scanner en klaar – niet meer wachten in lange rijen voor de kassa om het juiste kaartje voor de juiste film te halen. Of betalen in de parkeergarage. Je laat je telefoon scannen als je naar binnen rijdt en als je naar buiten rijdt: klaar. Eventueel scan je je telefoon nog een keer op de plaats waar je je auto parkeert, en als je terugkomt kun je bij de ingang precies zien waar jouw auto staat.

Een heel andere mogelijkheid is het lezen van zogenaamde ‘tags’. Deze tags kunnen in posters, flyers, etalages etc. worden ingebakken. Door je telefoon erlangs te halen pikt deze automatisch relevante informatie op, bijvoorbeeld wanneer dat concert is, en waar – eventueel kun je dan met een paar simpele handelingen gelijk tickets bestellen. Uiteraard worden deze tickets dan gelinkt aan jouw telefoon, waardoor je als het zover is niet in de rij hoeft te staan met je fysieke kaartje. Of je ziet in een oogopslag op je telefoon wat de interessante aanbiedingen zijn in de winkel waar je nu voor staat.

NFC kan ook gebruikt worden om jouw telefoon te identificeren, bijvoorbeeld op het WiFi netwerk op je werk. Geen gedoe met inloggegevens, passwords etc. Gewoon je telefoon scannen en de verbinding wordt gemaakt.

Dit is maar een greep uit de mogelijkheden die NFC te bieden heeft. En hoewel de NFC technologie nu nog in de kinderschoenen staat, is het een kwestie van tijd voor deze overal geïmplementeerd zal worden. En met de Samsung Galaxy S2 zit je dan alvast op de eerste rang.

Galaxy deal tips

Reacties

Trackbacks

Praat mee