De NFC hype en de Samsung Galaxy S2: waar gaat het allemaal over?

nfc De NFC hype en de Samsung Galaxy S2: waar gaat het allemaal over?Sinds Google CEO Eric Schmidt zijn Nexus S telefoon showde, en de Near Field Communications (NFC) mogelijkheden introduceerde, is er nogal wat interesse ontstaan voor deze (net niet helemaal) nieuwe technologie. En aangezien de Samsung Galaxy S2 volgens de berichten ook komt met Android Gingerbread, en misschien ook de NFC chip, is de vraag relevant wat je er nou eigenlijk mee kunt, tegen de tijd dat het systeem overal geïntegreerd is?

Naast het betalen van de boodschappen, kan NFC uitstekend worden gebruikt om in een oogwenk een dataverbinding via WiFi te initiëren. Dit kan tussen twee telefoons, maar ook tussen allerlei andere apparaten. Hierbij is het dan niet meer nodig om handmatig de verbindingen in te stellen, wachtwoorden in te toetsen, etc. Dit is dus een erg snelle en veilige manier om foto’s, filmpjes, muziek en andere bestanden uit te wisselen – zeg maar Bluetooth, maar dan eenvoudiger, en sneller.

Een andere mogelijkheden is het oppikken van kleine hoeveelheden informatie die op geïntegreerde NFC chip zit ingebakken in, bijvoorbeeld, posters. Door de telefoon langs de poster te halen pikt het toestel vanzelf webadressen, data, prijzen en andere informatie op van bijvoorbeeld een feest, concert, of een produkt. De online bestelprocedure voor tickets van dat concert of feest was nog nooit zo eenvoudig.

Natuurlijk is het betalen van de boodschappen maar één van de vele manieren om betalingen te implementeren. Denk aan het binnenrijden van een parkeergarage: even je toestel voor de automaat houden als je naar binnen en naar buiten rijdt, en de rest gaat vanzelf. Of de lange rijen voor een theater of bioscoop die tot het verleden gaan behoren, als iedereen bij het naar binnen lopen alleen even zijn telefoon langs de ‘kassa’ zwaait.

Uiteraard moet er nog een hoop gebeuren voor het allemaal zo ver is. Met de nieuwe Samsung telefoons, zoals de Nexus S en de Galaxy S2, en Android Gingerbread wordt er in ieder geval een begin gemaakt, maar uiteindelijk moeten de systemen overal worden geïmplementeerd voordat NFC al haar beloftes waarmaakt.

(met dank aan NFC-forum.org en Innovision, en Radio-Electronics.com)

Galaxy deal tips

Praat mee